Podsyłam Wam przepis bo łatwy i najsmaczniejszy na świecie bo domowy:)
Przepis jest na moim kulinarnym blogu ale tu też nie może go zabraknąć.
PRZEPIS NA KWASZENIE ŻURU:
Żur ten używam zarówno do gotowania zupy jak i do wypieku chleba
3 łyżki mąki żytniej typ720(ja robię 2 zwykłej i 1 żytnia razowa typ2000)
3 -4 ząbki czosnku
1/2 L letniej wody
kawałek razowego chleba (ja nie zawsze daję)
Mąkę zalewamy wodą i mieszamy np. koziołkiem żeby nie było grudek
dodajemy czosnek i chlebek razowy
Zakrywamy słoik czystą ściereczką lub gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 5-7 dni
w przepisie nie mówią o mieszaniu ale pamiętam jak moja prababcia robiła żur i zawsze raz dziennie sobie go koziołkiem pożądnie mieszała:)I ja też tak robię bo jak za pierwszym razem nie mieszałam to mi spleśniał po 3 dniach:(
Gdy żur jest kwaszony po raz pierwszy trwa to niestety bez mała cały tydzień ale przy następnym kiszeniu należy pozostawić nieco poprzedniego zakwasu i wówczas proces ten trwa 3-5 dni.
Jak już ukisicie to przelejcie do butelki czy słoika i wstawcie do lodówki a na Wielkanoc jak znalazł:)
I pamiętajcie o wysianiu rzeżuchy i owsa :)
A na blogu też babka czeka jak macie ochotę to Tutaj czeka
Smaczny domowy żur super:D Dziękuję za przepis na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrowionka ślę:D
Życzę ci kochana smacznego:)
Usuńa gdzie mój komentarz , który wczoraj zostawiłam ??
OdpowiedzUsuńA nie wiem bo nigdzie go u mnie nie znalazłam.Napisz jeszcze raz:)
Usuńa może siedzi w spamie ??
UsuńŻurek najlepszy wlasnej roboty jest , to potwiedzam sama robie ;) a ja daję pszenna razową samą ;) ,ale wypróbuje nastepnym razem Twoj przepis ...
pozdrawiam
Ag
sprawdzałam nie siedzi.No właśnie moja znajoma też daje ale ja nie próbowałam.Na te święta mam zamiar zrobić żur owsiany jak będzie dobry to też podeślę tu przepis:)
UsuńZ przyjemnością skorzystam z przepisu na zakwas.Chce w tym roku właśnie zrobić żurek w chlebie, dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń