Kochane moje ponieważ ten blog jest typowo hand made a pierogi to nic innego jak ręczna robota to chcę Was namówić( szczególnie te, które nigdy nie robiły z różnych powodów )do zrobienia w tym roku pierogów domowych.Gwarantuję ,że się nie zawiedziecie a wszyscy będą prosili o dokładkę .Przepis ten jest na moim blogu kulinarnym i wiem ,że każdy kto robił z tego przepisu był zachwycony Ja korzystam z tego przepisu od lat i jak dla mnie jest idealny.Święta coraz bliżej więc pora zakasać rękawy:))
Przepis na ciasto pierogowe krok po kroku
------------------------------------------------------------
składniki
2i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1pł.łyżeczka soli
1łyżka oleju
wrzątek
Do miski lub na blat wsypać mąkę.Połowę maki zalać wrzątkiem ok.1/2 szkl. tak żeby zaparzyć tę część mąki ale żeby nie wyszła papka.
Dodać żółtko ,olej ,sól
I wyrobić szybko miękkie ,elastyczne ciasto
Zrobić z niego kulę ,stolnicę,deskę suto obsypać mąką położyć ciasto i nakryć na 5min miską
Połowę ciasta rozwałkować ,powycinać szklanką
Nałożyć farsz i ładnie zlepić
Wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia 3 minuty
SMACZNEGO:)
Farsz to kapusta z grzybkami,jeżeli ktoś będzie chciał to tez mogę podać.
A dla Jaśka robiłam takie bo on jeszcze za ,mały na grzyby ale w tym roku zrobię mu z pieczarkami bo te grzybki to on już może jeść Pozdrawiam :)
Przepis na ciasto pierogowe krok po kroku
------------------------------------------------------------
składniki
2i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1pł.łyżeczka soli
1łyżka oleju
wrzątek
Do miski lub na blat wsypać mąkę.Połowę maki zalać wrzątkiem ok.1/2 szkl. tak żeby zaparzyć tę część mąki ale żeby nie wyszła papka.
Dodać żółtko ,olej ,sól
I wyrobić szybko miękkie ,elastyczne ciasto
Zrobić z niego kulę ,stolnicę,deskę suto obsypać mąką położyć ciasto i nakryć na 5min miską
Połowę ciasta rozwałkować ,powycinać szklanką
Nałożyć farsz i ładnie zlepić
Wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia 3 minuty
SMACZNEGO:)
Farsz to kapusta z grzybkami,jeżeli ktoś będzie chciał to tez mogę podać.
A dla Jaśka robiłam takie bo on jeszcze za ,mały na grzyby ale w tym roku zrobię mu z pieczarkami bo te grzybki to on już może jeść Pozdrawiam :)
Jak pięknie je zawijasz.
OdpowiedzUsuńPrawda prawda prawda!
OdpowiedzUsuńSama robiłam z przepisu Katki.
Rewelacja,ciasto wychodzi aż palce lizać :))
ale smakowite zdjęcia zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam , smakowicie wyglądają i do tego pięknie zwijasz brzegi . skorzystam z Twojego przepisu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądaja i to bardzo !!!Dziękuję serdecznie za każde, każde słowo, na moim blogu. Pozdowionka. papa
OdpowiedzUsuńnoo smakowicie wygladaja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńartystyczne pierożki :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJak pieknie zwiniete:) Bardzo artystyczne;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKurcze jak ty zawijasz te pierożki, że wygląda to tak jakby były obszyte sznureczkiem?
OdpowiedzUsuńjakie śliczne pierożki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń